Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Persoanele fizice care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare și cele din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, au obligația înregistrării contractului încheiat între părţi, precum şi a modificărilor survenite ulterior, în termen de cel mult 30 zile de la încheierea/ producerea modificării acestuia, potrivit art.120 alin. (6.1) din Codul fiscal.
Ministerul de Finante a publicat in 21 octombrie 2022 proiectul pentru modificarea și completarea Ordinului preşedintelui ANAF nr. 114/2019 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a contractelor de locațiune, precum și a modelului și conținutului formularului Cerere de înregistrare a contractelor de locațiune.
Prin OG 16/2022, începând cu data de 1 ianuarie 2023, pentru persoanele fizice care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare şi cele din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, a fost instituită obligaţia de a înregistra contractul încheiat între părţi, precum şi modificările survenite ulterior, la organul fiscal competent. Conform art.1798 din Legea nr.287/2009 privind Codul civil contractele de locaţiune încheiate prin înscris sub semnătură privată, care au fost înregistrate la organele fiscale, constituie titluri executorii pentru plata chiriei la termenele şi în modalităţile stabilite în contract sau, în lipsa acestora, prin lege. Pentru aplicarea acestor prevederi a fost emis Ordinul preşedintelui ANAF nr.114/2019, prin care a fost aprobată procedura de înregistrare a contractelor de locaţiune la organul fiscal competent, precum şi modelul şi conţinutul formularului “Cerere de înregistrare a contractelor de locaţiune”. Ca urmare a obligației instituită de OG nr.16/2022, este necesară completarea prevederilor Ordinului preşedintelui ANAF nr.114/2019.
Proiectul de ordin propune:
- completarea procedurii de înregistrare a contractelor de locaţiune cu noile prevederi legale aduse Codului fiscal prin OG nr.16/2022;
- completarea modelului şi conţinutului formularului “Cerere de înregistrare a contractelor de locaţiune”, precum și a instrucțiunilor de completare ale acestuia, cu informații privind cuantumul chiriei lunare;
- aprobarea modelului şi conţinutului formularului “Notificare privind nedepunerea la termen a cererii de înregistrare a contractelor de închiriere”.
Declaratia are urmatoarea forma:


Dacă bunul a cărui folosință se cedează este deținut în comun, fiecare coproprietar are obligația înregistrării contractului de închiriere la organul fiscal competent.
Pentru înregistrarea contractului de închiriere, contribuabilul depune „Cererea de înregistrare a contractelor de locaţiune”, prevăzută în anexa nr.2 la ordin, denumită în continuare cerere, însoţită de o copie a contractului de închiriere. Conformitatea cu originalul a copieicontractului de închiriere, având număr și dată, se efectuează de către contribuabil prin înscrierea menţiunii „conform cu originalul” şi semnătura acestuia.
Cererea se completează în două exemplare, din care originalul se depune la organul fiscal competent, iar copia se păstrează de către contribuabil.
Cererea, însoţită de copia contractului de închiriere, se depune direct la registratura organului fiscal competent, prin poștă cu confirmare de primire sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță.
Dovada înregistrării la organul fiscal competent a contractului de închiriere, a modificărilor ulterioare sau a încetării acestuia este:
a) copia cererii având înscrise numărul şi data înregistrării la organul fiscal – pentru cererile depuse direct la registratura organului fiscal competent;
b) copia cererii, însoţită de confirmarea de primire semnată de reprezentantul organului fiscal competent – pentru cererile depuse prin poștă cu confirmare de primire;
c) copia cererii, însoţită de mesajul electronic transmis de sistemul de tranzacţionare a informaţiilor – pentru cererile depuse prin mijloace electronice de transmitere la distanță.
După lege dacă ai trei chiriași trebuie sa faci tu ca coproprietar trei contracte de inchiriere si trei cereri de înregistrare a contractelor toate in dublu exemplar si soția la fel . Toal 12 cereri de înregistrare si 12 contracte asta da soluție care ii încurajează pe mulți sa nu mai facă contracte.
Buna! Intrebarea mea ar fi, daca sunt 2 proprietari si chiria este de 500 euro/luna, fiecare proprietare va plati impozitul pt. 500 euro/luna sau pentru 250 euro/luna?
Pai si daca contractul este incheiat doar intre unul dintre proprietari si chirias, ce treaba mai are celalat copropietar? Doar el nu apare pe nicaieri..